Zece sfaturi pentru a avea grija de pielea ta iarna
Iarna aduce cu ea nu doar peisaje acoperite de zapada si sarbatori festive, ci si provocari pentru sanatatea pielii noastre. Schimbarile bruste de temperatura, vantul aspru si umiditatea scazuta pot afecta in mod semnificativ aspectul si starea pielii noastre. Pentru a va ajuta sa va mentineti pielea sanatoasa si frumoasa in sezonul rece, am pregatit un set de zece sfaturi esentiale. Aceste recomandari va vor ghida in directia corecta pentru a va proteja si a va mentine pielea hidratata si radianta pe tot parcursul iernii.
Pentru mai multe informatii despre cum sa va ingrijiti sanatatea in sezonul rece si nu numai, puteti sa consultati pagina https://www.ziaresireviste.ro/category/sanatate/. Acolo veti gasi numeroase articole si sfaturi relevante despre ingrijirea pielii, nutritie, exercitii fizice si multe altele pentru a va mentine starea de bine in orice moment al anului. Va invitam sa explorati aceasta resursa bogata pentru a va mentine sanatatea in forma maxima.
Pentru toate acestea, este important sa tineti cont de o serie de sfaturi:
1. Hidratati pielea zilnic si de cateva ori pe zi. Acest lucru este deosebit de important la acele persoane care sufera de un anumit tip de dermatoza (dermatita atopica, psoriazis…). Un emolient potrivit (pe baza de lanolina, uree…) va ajuta la mentinerea pielii sanatoase pe timpul iernii. Citeste mai multe despre psoriazis pe acest site.
2. Evitati spalarea excesiva a mainilor . Dermatita uzura care afecteaza dosul mainilor este un motiv frecvent de consultare in aceasta perioada a anului, mai ales la persoanele care se spala repetat pe maini din motive de munca.Pentru a evita acest lucru, trebuie promovata folosirea manusilor, hidratarea si igiena, creme cu efect de bariera.
3. Evitati produsele agresive pentru spalarea mainilor, fetei si corpului. Utilizati produse blande si testate dermatologic.
4. Evitati dusul cu apa foarte fierbinte sau foarte rece . Utilizati apa calda si evitati sa faceti dus de mai multe ori pe zi, deoarece acest lucru ar creste deshidratarea pielii.
5. Hidrateaza buzele si protejeaza-le de lumina ultravioleta . Buzele sufera mult iarna, cu atat mai mult daca exista vreo alterare subiacenta (cheilita atopica, actinica…).
Cele mai citite articole
6. Nu uitati de ochelari de soare si de protectia solara zilnica si iarna, mai ales in zonele in care este zapada, deoarece reflecta 80% din radiatia solara.
7. Purtati manusi si imbracaminte calda . In special acei pacienti cu sensibilitate la frig si care au tendinta de a suferi de pernioza (sabanone) sau fenomene Raynaud (degete reci care devin albe, albastrui si rosii).
8. Evitati, pe cat posibil, schimbarile bruste de temperatura (trecand de la mediul rece exterior la mediul cald din interiorul spatiilor si caselor), deoarece acest lucru creste posibilitatea aparitiei capilarelor dilatate (telangiectazii sau vene paianjen). fata (in special obrajii), cu problema estetica consecventa. In acest moment, trebuie sa subliniem trei aspecte:
la. Cele mai recomandate ingrediente active pentru pielea nesensibila sunt: vitamina C, acidul retinoic, acidul glicolic si hidroxiacizii (cu importanta functie anti-imbatranire). Exista insa tipuri de ten sensibile si intolerante care trebuie sa foloseasca alte tipuri de produse, bogate in substante calmante, vasoconstrictoare si decongestionante, precum dexpantenol, alfabisobolol, rusco, acid gliciretic… In plus, trebuie sa evite produsele care contin alcool, conservanti sau parfumuri… Prin urmare, evaluarea dermatologica individuala a fiecarui tip de piele este esentiala.
b. Textura cremei ideale va depinde si de tipul de piele si daca suferiti de vreo afectiune de baza.In general, fluidul va fi mai bun pentru tenul mixt sau gras si textura crema pentru pielea matura si uscata. Exista noi masti si tratamente de consultatie, precum mezoterapia cu acid hialuronic, care ajuta la hidratarea profunda. In orice caz, insistam ca cel mai bine este sa te consulti cu un dermatolog, medicul tau specializat in ingrijirea pielii, atat sanatoase, cat si bolnave.
c. In fine, subliniaza ca iarna este cel mai bun moment pentru a efectua tratamente intensive de depigmentare faciala (pentru pete intunecate), atat acasa, cat si in cabinetul medicului (peelinguri chimice sau masti).
9. Ai grija de dieta ta. Cresteti consumul de vitamina C si antioxidanti. Nu uita sa bei intre 1,5-2 litri de apa pe zi.
10. Evitati tutunul si alcoolul, deoarece acestea au un impact negativ asupra sanatatii pielii noastre, generand radicali liberi. In plus, alcoolul agraveaza dilatarea capilara faciala.