Aronia, super-fructul care are grija de sanatatea ta

Aronia, super-fructul care are grija de sanatatea ta

Aronia este un arbust originar din America de Nord care ofera fructe de padure cu aspect asemanator afinelor si un gust care aminteste mai mult de coacaze negre sau cirese negre. Datorita fructelor sale cu mari calitati nutritive, din secolul al XIX-lea si unele tari din Europa au inceput cultivarea aroniei, precum Rusia, Elvetia si tarile scandinave.

Tipuri de aronia

Exista 2 tipuri de aronia si anume:

  • aronia arbutifolia – aronia rosie ale carei fructe de padure sunt destul de dulci;
  • aronia melanocarpa – aronia neagra, ale carei boabe negre sunt putin mai amare.

Alaturi de cele 2 soiuri de aronia coexista un hibrid natural, aronia prunifolia, numit si aronia viking. Acesta din urma este un amestec perfect de aronia rosie si aronia neagra.

Fructele dulci ale aroniei au un gust care aminteste de coacazul negru. Boabele de aronia sunt renumite pentru multiplele lor beneficii, in special datorita concentratiei lor exceptionale de antioxidanti.

Cele mai citite articole

Acest mic arbust de foioase originar din America de Nord produce fructe bogate in proteine cu virtuti extraordinare. Mai mult, amerindienii au consumat din timpuri imemoriale micile sale fructe pentru a se hrani, dar mai ales pentru a se vindeca.

Fructe pline de antioxidanti

Boabele de aronia contin in special celebrele flavonoide, acei compusi cu proprietati antibacteriene, antivirale, antiinflamatorii care sunt responsabili de culoarea acestora. Fructele mici sunt bogate in taninuri, antociani, acid fenolic, precum si pigmenti care confera boabelor culoarea lor inchisa. Boabele de aronia sunt, de asemenea, o sursa excelenta de vitamine, inclusiv C, B1 si B2, precum si provitamina A.

Sucul de aronia pentru prevenirea afectiunilor

Aceste boabe mici, dar foarte nutritive, fac obiectul a numeroase studii stiintifice. Cercetatorii au reusit astfel sa demonstreze ca un consum regulat de aronia, poate avea un impact asupra tensiunii arteriale si asupra concentratiei de colesterol LDL. 

De asemenea, studiile spun ca sucul de aronia are efecte asupra nivelului de zahar din sange la persoanele cu diabet zaharat si asupra sistemului imunitar.

Alte virtuti ale fructelor de aronia

  • Flavonoidele continute in boabe protejeaza impotriva riscului de degenerescenta maculara;
  • Persoanelor care doresc sa slabeasca, le sunt recomandate aceste fructe – nu numai datorita aportului scazut de calorii, de ordinul a 47 kcal la 100 de grame – ci si datorita faptului ca fructele de aronia furnizeaza mult mai multe fibre decat carbohidrati, impiedicand astfel acumularea glucozei in sange si stocarea sub forma de grasime, in special grasime abdominala.
  • In cele din urma, aronia stimuleaza sistemul digestiv si este diuretica: perfecta pentru un efect de detoxifiere. Contine fibre alimentare, ceea ce inseamna ca usureaza digestia prin deplasarea eficienta a alimentelor prin intestine. Prin gruparea scaunelor, fibrele pot ajuta la eliminarea constipatiei, diareei, crampelor, balonarii si a disconfortului la nivelul stomacului.

Contraindicatii fructe de aronia

Fructele de aronia nu prezinta toxicitate. Cu toate acestea, sunt contraindicate persoanelor care sufera de gastrita, ulcer gastric sau duodenal. Aceste fructe pot prezenta, de asemenea, un risc de interactiuni medicamentoase cu anumite tratamente de chimioterapie.

Cele mai citite articole

CATEGORIE
Distribuie articolul: