Cum îi împrietenești pe cei mici cu medicul dentist. Sfaturi pentru părinți

Cum îi împrietenești pe cei mici cu medicul dentist. Sfaturi pentru părinți

Controalele stomatologice, percepute de către copii ca fiind experiențe stresante, au un rol fundamental în menținerea unei bune sănătăți bucale. Diverși factori, precum modul de implicare al părinților, experiența medicului stomatolog sau atmosfera din cabinetul stomatologic, pot face ca vizitele la stomatolog să fie percepute într-un mod pozitiv. Pe termen lung, o astfel de percepție face ca vizitele la stomatolog să devină o obișnuință, iar copilul, chiar și după ce devine adult, să fie bucuros să își viziteze medicul stomatolog.

Ce puteți face pentru a crea o relație pozitivă între copil și medicul stomatolog?

Din postura de părinte, sunteți responsabil cu alegerea medicului stomatolog, cât și cu formarea obiceiurilor sănătoase de igienă bucală ale copilului. Construirea unei relații de încredere între copil și medicul stomatolog presupune implicarea activă și suportul continuu din partea părintelui. Este esențial să mențineți o comunicare deschisă și sinceră atât cu copilul, cât și cu medicul stomatolog, în vederea promovării unei atitudini pozitive față de îngrijirea dentară și față de controalele regulate la stomatolog.

Informați-vă despre procedurile stomatologice

Pentru a reduce anxietatea copilului cu privire la controalele stomatologice, poate fi recomandată, mai întâi, propria familiarizare cu procedurile și tehnologiile utilizate în cabinet. De exemplu, dacă medicul recomandă un tratament ortodontic cu un aparat dentar transparent, poate fi util să cunoașteți lucruri despre acest tip de aparat dentar. Astfel, veți putea să-i oferiți copilului informații și suport în legătură cu tratamentul propus și să răspundeți la întrebările sale într-un mod mai eficient. De asemenea, propria înțelegere a procedurilor și tehnologiilor utilizate în cabinetul stomatologic poate consolida încrederea copilului în medicul stomatolog și poate contribui la creșterea confortului și a relaxării sale în timpul vizitelor la dentist. 

Efectuați vizite premergătoare la stomatolog

Înainte de prima vizită oficială la dentist, în timpul căreia sunt efectuate tratamente sau investigații specifice, poate fi utilă organizarea unor vizite premergătoare, informale, în clinica de pedodontie. O astfel de abordare le permite copiilor să se obișnuiască cu mediul și cu personalul, fără presiunea unei proceduri stomatologice. Puteți solicita oricând medicului stomatolog astfel de controale, care nu implică proceduri medicale. 

Evitați să folosiți cuvinte negative legate de dentist

În discuțiile cu copilul, evitați întotdeauna utilizarea unor cuvinte cu sens negativ, care pot afecta încrederea celor mici în stomatolog sau care le pot spori anxietatea. Ar trebui evitați, de asemenea, chiar și termenii neutrii, precum „injecție” sau „tratament”, care pot să creeze anxietate sau frică. În schimb, puteți folosi expresii neutre sau pozitive, cum ar fi „verificare a dinților”, „consult la dentist” sau „îngrijire a dinților”.

CATEGORIE
Distribuie articolul: