Ce rol are psihologul si cu ce se ocupa el?
Sunt multi oameni care nu au vorbit niciodata cu un psiholog sau au vorbit, dar doar in calitate de cunoscut ori prieten, fara a cere de fapt ajutor de la acesta. Sunt unii oameni care nici macar nu s-au gandit vreodata ca un psiholog i-ar putea ajuta.
Pentru altii, este posibil ca cineva apropiat sa fi sugerat acest lucru, dar fie nu cred ca au nevoie de ajutor, fie considera ca ei insisi vor putea rezolva ceea ce li se intampla. In cele din urma, exista cei care refuza categoric sa mearga la psiholog.
In ciuda faptului ca acum exista si posibilitatea de a merge la psiholog online, exista inca foarte multe persoane care au nevoie de ajutor, dar care nu au apelat niciodata la ajutorul unui astfel de specialist.
Care este rolul psihologului in viata pacientului?
Cele mai citite articole
Un psiholog este un profesionist in domeniul sanatatii mintale, dar nu este medic si nicidecum un psihiatru. Adica nu va prescrie niciun medicament; pentru asta sunt medicii psihiatrii, care au studii si ani de practica in domeniu.
Psihologii lucreaza cu diferite tehnici si instrumente, care pot ajuta sa se rezolve problema, fara a fi nevoie sa se apeleze la medicamente. Psihologul, prin metodele sale, trateaza cu succes depresia, anxietatea si diverse probleme legate de psihicul uman, dar poate trata si anumite frici precum: traume din copilarie, trauma survenite in urma unui abandon, probleme precum comunicarea precara etc.
Psihologul este principala persoana la care ar trebui sa se apeleze in cazul unei perioade dificile din viata, cu episoade de depresie, care necesita o atentie deosebita. De asemenea, tot psihologul este cel care poate face terapie de cuplu sau poate ajuta copiii care sunt victime ale bullyingului, iar acestea sunt doar cateva dintre lucrurile pe care un bun psiholog le poate face.
Prin urmare, cea mai buna solutie este ca atunci cand apar problemele, oamenii sa constientizeze asta si sa ceara ajutor specializat. Poate ca uneori exista sansa de a le rezolva pe cont propriu, dar dureaza mai mult si implica mai multa suferinta, decat in cazul in care s-ar apela direct la un psiholog.