Avocatii prind tupeu

Avocatii prind tupeu

Niste avocati vor sa faca din barouri puncte obligatorii de trecere pentru accederea in magistratura. O initiativa prematura, negindita suficient, daca nu cumva chiar suspecta.

Un grup de avocati lucreaza la un proiect de lege potrivit caruia absolventii de Drept care vor sa devina magistrati – judecatori sau procurori – trebuie sa aiba inainte un stagiu de minimum opt ani in avocatura. Ideea, preluata din sistemul american si inexistenta in Europa, are un singur merit si mai multe carente.

Cine a asistat la sedinte de judecata nu se poate sa nu fi observat diferenta uriasa dintre pledoariile avocatilor si cele ale procurorilor de sedinta. In vreme ce primii dezvolta deseori adevarate bijuterii de retorica, seducatoare in sine oricit de odioase sint faptele clientilor lor, cei din urma se limiteaza la o ingrozitoare limba de lemn, la o retorica administrativa deloc convingatoare si nicidecum seducatoare. Inzestrati pe vremea comunismului cu o putere nepermis de mare fata de avocati in sala de judecata, procurorii par sa se fi lenevit. Odata adusi la nivelul avocatului in fata judecatorului, poate nu le-ar strica deloc un stagiu in avocatura, ca sa adauge si putina retorica la autoritatea de stat ce le e conferita.

Pe de alta parte insa, initiativa avocatilor face din barouri un punct obligatoriu de trecere pentru accederea in magistratura. Pentru asta insa ar trebui ca insasi accederea in barou sa fie unanim acceptata ca e transparenta, corecta si bazata exclusiv pe merite. Or, in momentul de fata orice absolvent de drept poate spune ce inseamna, si mai ales cit costa privilegiul de a intra in barou.

Adaugam aici inversunarea cu care avocatii-parlamentari au opus rezistenta ori de cite ori s-a incercat limitarea practicii de a abuza in fata instantei, in beneficiul clientilor, de calitatea de alesi ai neamului. Barourile au fost mai degraba absente in dezbaterile care puneau in discutie acest tip de conflict de interese, fapt care ne ingaduie sa ne inchipuim lesne cam ce relatii s-ar putea naste in sala de judecata intre un maestru al barei si un magistrat care i-a fost ucenic.

In sfirsit, initiativa avocatilor presupune uriase modificari legislative, mergind pina la acelea privind separatia puterilor in stat, prevazute de Constitutie. Un efort mult prea mare ca sa fie sustinut de unicul argument ca „asa e la americani“.

CATEGORIE
Distribuie articolul: