Romania, lovita din nou de furtuni
Sute de locuinte au fost luate de apa si mai multi oameni au murit inecati sau trasniti in timp ce incercau sa se adaposteasca de vijelie.
Dupa ce au suferit din cauza caldurilor excesive, romanii au avut de infruntat, in mai putin de 24 de ore, un alt cosmar. Mai multe judete, printre care Suceava, Buzau, Cluj, Brasov si Harghita, au fost afectate, weekendul trecut, de furtuni si grindina. Culturile de toamna au fost complet distruse.
In judetul Harghita, furtuna a lasat, in noaptea de sambata spre duminica, 11 localitati fara energie electrica si a avariat 57 de posturi de transformare. Si in Buzau, peste 100 de localitati au ramas fara energie electrica.
Opt ore pe intuneric
In judetul Arges, 20 de comune au ramas fara energie electrica timp de aproape opt ore, in urma furtunilor de ieri. „Au fost afectate opt linii medii de tensiune si 212 posturi de tensiune. Incercam sa reparam o linie, si brusc se strica alta.
A durat ceva timp pana am remediat defectiunile, pentru ca nu puteam lucra pe fulgere si tunete”, a declarat Dragos Paun, inginer in cadrul Electrica. In zona Manastirii Sambata de Sus din Brasov, 40 de turisti cazati intr-o pensiune au fost transferati la un hotel, iar 12 masini au fost luate de ape. Pensiunile evacuate din comuna brasoveana erau pline de nuntasi, insa, odata cu pornirea furtunii, acestia au fost evacuati de catre reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Brasov si reprezentantii autoritatilor locale.
Treizeci de turisti au ramas blocati ieri, in masivul Fagaras pe un drum forestier. Ei s-au adapostit intr-o masina a salvamontului. Spre lasarea serii acestia au fost dusi la Manastirea Sambata de Sus. Tot in Sambata de Sus, sase podete au fost rupte de apa.
Nici municipiul Brasov nu a fost ferit de inundatii. Ieri, in jurul orei 4.00, mai multe strazi au fost inundate, in unele zone nivelul apei fiind atat de mare, incat a fost imposibila circulatia. In unele locuri din oras apa a patruns si in casele oamenilor. Si in municipiul Cluj-Napoca, sistemul de canalizare nu a facut fata ploilor abundente.
Cele mai citite articole
Grindina de 10 centimetri in Bistrita-Nasaud
In comuna Sieu, din Bistrita-Nasaud, grindina a distrus acoperisul a 25 de case si a ingreunat traficul pe drumul judetean 186. „Intr-o jumatate de ora, grindina cazuta a distrus acoperisurile a circa 25-30 de case. A cazut un strat de 10-15 cm. Au fost calamitate si 100 de hectare de culturi agricole”, a declarat primarul comunei Sieu, Valentin Tuvene.
Grindina s-a abatut si asupra localitatilor Ursati si Barsesti din municipiul Targu Jiu, unde timp de o ora a plouat neincetat. Gradinile de legume, pomii si vita-de-vie au fost distruse, in timp ce sute de gorjeni au ramas fara energie electrica din cauza copacilor cazuti peste liniile de inalta tensiune.
Au murit trasniti pe camp
Un barbat de 65 de ani dintr-o comuna gorjeana a fost trasnit in timp ce se afla cu vacile pe camp. Ion Carlig a fost gasit de sateni, dar oamenii nu l-au mai putut ajuta cu nimic. Din aceleasi cauze a murit si un tanar de 15 ani, din comuna damboviteana Visina. In Suceava, un tanar de 19 ani din localitatea Moldova Sulita a murit, sambata seara, dupa ce masina cu care mergea la discoteca a fost luata de un parau umflat de ape.
Tot sambata seara, in jurul orei 19.30, ca urmare a ploilor abundente cazute in zona haltei Vatra Moldovitei, circulatia feroviara a fost blocata pe relatia Moldovita – Vama. Abia dupa o ora si jumatate, traficul feroviar pe aceasta ruta a fost deblocat, circulatia trenurilor desfasurandu-se cu viteza redusa. In orasul Predeal, pasajul pietonal al garii a fost inundat.
Nici cei care au circulat pe drumurile europene nu au scapat de blocaje. Traficul pe drumul european E60, dintre Cluj-Napoca si Turda, a fost ingreunat de ploaie. Pe DN1, in localitatea Timisul de Jos, un copac a cazut pe linia de medie tensiune, fiind necesara interventia echipelor de la SC Electrica si de la Drumuri Nationale.
Circulatia pe DN 10, care face legatura intre Buzau si Brasov, la Siriu, a fost afectata timp de mai multe ore, in noaptea de sambata spre duminica, din cauza caderii de pe versanti a unor bolovani angrenati de torentele de apa.
Muncitorii de la Societatea Drumuri Nationale Buzau au intervenit toata noaptea pentru a degaja drumul, astfel ca circulatia a fost reluata dimineata. Tot din cauza ploilor, Politia Rutiera si-a suplimentat, ieri, efectivele pentru a preveni accidentele de circulatie, in special pe traseele dinspre statiunile litorale si montane spre Capitala.