Etnia strica omenia
Actually, I think this will happen to all pet lovers

Etnia strica omenia

Cand am auzit prima stire despre conflictul din Apata nici nu am luat-o in seama, crezand, ca de obicei, ca iar se bat romanii cu tiganii. Cer scuze, nu agreez termenul impus, „rromii”. Situatie obisnuita, banala chiar pentru satele mixte etnic. Sau pentru satele unde sunt indeobste tigani si romani.

Apoi am realizat realitatea: nu romanii localnici din Apata s-au batut cu tiganii, ci maghiarii localnici au facut-o. Gandul m-a dus imediat la vizita a doi parlamentari europeni, facuta acum cativa ani printr-un judet transilvan, unde au fost ceva miscari etnice, tot un soi de lupte tigano-romane.

Europarlamentarii ne-au cam tras de urechi, mustrandu-ne si aratandu-ne cum trebuie sa ne purtam, noi, romanii cu tiganii. Am uitat sa precizez ca tara europeana de unde veneau moralizatorii era Ungaria. Ma gandeam, acum, ce bine ar fi ca cei doi sa revina si sa moralizeze agresorii, mai ales ca le stiu si limba. Numai ca lucrurile nu stau asa, in cazul curent, agresorii sunt tot tiganii.

Ca in mai toate cazurile, tiganii sunt agresorii si totul se termina cu acuza ca cei agresati sunt „sovini”, „nationalisti”, „intoleranti”, „fascisti”. Povesti sociale, telenovele tragice uneori, dar gasite la tot pasul. Si, pentru ca vorbim de novele, propun un experiment jurnalistic.

Sa schimbam termenii povestirii: „In satul ardelean Apata, un grup de cetateni romani saraci, lenesi si hoti a incercat sa fure din avutul altui grup de cetateni romani, harnici, cinstiti si muncitori. S-a iscat un conflict care a inflamat ambele tabere.” Observati ca am spus exact si corect aceeasi poveste, eliminand elementul etnic. Am deformat cu ceva realitatea?

Astfel incat eu cred ca e mai bine sa se relateze in maniera aceasta decat intr-una tendentioasa, inflamanta. Atunci nu s-ar mai vorbi despre conflicte interetnice, ci doar de unele sociale. Saraci, bogati si hoti nu romani, tigani sau unguri.

Altfel, grav stau lucrurile in Italia, la Livorno, unde un grup de italieni si-a propus sa-i extermine pe cetatenii romani din zona. Da, aici putem vorbi despre „tigani”, adica cetateni romani de etnie rroma. Zeci de cetateni romani de etnie romana, rezidenti in Italia, se plang de nenorocita confuzie creata prin denumirea europeana de „rromi”. Cititi forumurile.

Apoi stim comportamentul tiganilor in toata Europa: cu cersitul, talharitul, traficul ilegal de orice, cu eternul razboi al sapunului! Imi amintesc ca un mare scriitor roman, Fanus Neagu, intrebat de cineva ce ar vrea sa fie daca s-ar mai naste odata, a spus „minoritate nationala, ca am mai multe drepturi decat majoritatea”. Asta era pe vremea cealalta. Acum e „libertate”.

CATEGORIE
Distribuie articolul: