Cele mai frecvente probleme dentare și cum să le previi

Cele mai frecvente probleme dentare și cum să le previi

Afecțiunile dentare reprezintă o preocupare majoră pentru sănătatea publică, din cauza impactului major asupra calității vieții pacienților și a costurilor semnificative asociate cu tratamentul lor. Majoritatea problemelor de sănătate bucală pot fi însă prevenite, prin simpla adaptare a obiceiurilor zilnice și prin îmbunătățirea obiceiurilor de igienă orală.

Care sunt cele mai frecvente probleme dentare?

Din punct de vedere al răspândirii globale a condițiilor orale, cariile, eroziunea dentară, malocluziile și afecțiunile parodontale reprezintă cele mai frecvent întâlnite probleme care afectează sănătatea generală a danturii și a țesuturilor de susținere a dinților.

Cariile dentare

Cariile dentare, cauzate de acumularea plăcii bacteriene pe suprafața dintelui, pot determina dureri severe și infecții orale recurente. Deși în fazele inițiale cariile dentare sunt în general asimptomatice, pe măsură ce leziunea avansează, riscul de deteriorare semnificativă a dintelui crește considerabil. În cazurile avansate, cariile netratate pot duce la abcese dentare, infecții comune care necesită tratament de urgență și care pot implica intervenții complexe, uneori fiind necesară chiar extracția dintelui afectat.

Bolile parodontale

Afecțiunile parodontale, precum gingivita sau parodontoza, sunt cauzate de inflamația și infecția gingiilor, care, în cazurile avansate, pot afecta osul care susține dinții. Simptomele includ sângerarea gingiilor, retragerea gingiilor și, în cazuri severe, pierderea dinților.

Eroziunea smalțului dentar

Cele mai citite articole

Eroziunea smalțului dentar descrie procesul de uzură a stratului exterior dur al dinților, din cauza acțiunii acizilor. Spre deosebire de cariile dentare, care sunt rezultatul acțiunii bacteriene, acesta este un proces chimic. Eroziunea smalțului dentar este o problemă comună, dar prevenibilă, care poate avea un impact important asupra sănătății orale.

Malocluzia dentară

Malocluzia este o anomalie comună de poziționare a dinților, ce determină o mușcătură incorectă și implicit o creștere a riscului de probleme dentare și disconfort oral. Termenul cuprinde diverse tipuri de nealinieri, care pot varia de la ușoare la severe. O malocluzie poate afecta atât funcția (capacitatea de a mesteca sau de a vorbi) cât și estetica danturii.

Cum pot fi prevenite afecțiunile orale?

Prevenția cariilor și a afecțiunilor parodontale presupune menținerea unei igiene orale adecvate și evitarea anumitor obiceiuri dăunătoare dinților. Periajul de două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor, utilizarea zilnică a aței dentare și limitarea consumului de zahăr sunt recomandate de către specialiști. De asemenea, se impune efectuarea cu regularitate a detartrajului sau a unor igienizări profesionale, în cabinetul medicului stomatolog.

În cazul cariilor avansate, care determină apariția durerilor dentare, coroanele dentare reprezintă un tratament eficient, dar și o modalitate de prevenție a agravării condiției. Coroanele dentare pot proteja dintele deteriorat, restaurându-i funcționalitatea și estetica.
Pentru a preveni eroziunea dentară, pe de altă parte, este important să se evite consumul excesiv de băuturi acidulate și de alimente acide. De asemenea, consumul de apă după mese și utilizarea unei paste de dinți cu fluor pot ajuta la protejarea smalțului dentar. În cazul problemelor de aliniere a dinților, nu există la momentul actual modalități de prevenție cu eficacitate ridicată. În schimb, utilizarea a diferite tipuri de aparat dentar în fazele incipiente poate preveni apariția afecțiunilor orale ce derivă din malocluziile dentare. 

Cele mai citite articole

CATEGORIE
Distribuie articolul: