Astronomii au detectat un vid gigantic in Univers

Astronomii au detectat un vid gigantic in Univers

Astronomii au descoperit o gaura gigantica, ce se intinde pe o distanta de aproape un miliard de ani-lumina, vida de orice materie cunoscuta – stele, galaxii, gaz -, potrivit unor rezultate publicate vineri, informeaza AFP. „Nu numai ca nimeni nu mai gasise o gaura atit de mare, dar nici nu ne imaginasem vreodata ca am putea gasi una de asemenea dimensiuni”, a declarat Lawrence Rudnick de la Universitatea din Minnesota, SUA, care a condus echipa ce a anuntat descoperirea in revista „Astrophysical Journal”.

Astronomii stiau ca, la scara mare, Universul cuprinde zone vide de orice materie, dar, in majoritatea cazurilor, acestea sunt mult mai mici decit cea descoperita de profesorul Rudnick si colegii sai, se arata intr-un comunicat de presa. Descoperirea lor, ce arata o reducere importanta a numarului de galaxii dintr-o regiune a cerului situata in constelatia Eridanus, a rezultat din analiza programului NVSS (NRAO VLA Sky Survey).

Cele mai citite articole

Acesta a permis observarea a aproximativ 82% din cerul vizibil multumita radiotelescopului VLA (Very Large Array) al Observatorului national americam de radio-astronomie (National Radio Astronomy Observatory – NRAO, New Mexico). „Stiam deja ca era ceva diferit in aceasta zona a cerului”, explica Rudnick in comunicatul emis de NRAO si Universitatea din Minnesota. Descoperirea este consistenta cu observatiile facute asupra „celei mai vechi lumini” a Universului – Radiatia Cosmica de Fond, al carei studiu le-a adus mai multor oameni de stiinta premiul Nobel.

Aceastea aratau o pata rece in regiunea lui Eridanus. Este vorba de radiatia aparuta la 380.000 de ani dupa Big Bang, cind Universul s-a racit suficient astfel incit atomii de hidrogen au putut exista. Inainte de acest moment, cercetatorii spun ca Universul era atit de fierbinte incit materia si lumina existau impreuna, iar cosmosul era opac.

Datele au fost extrase in 2004 din observatiile satelitului WMAP, capabil de a masura diferentele extrem de mici in aceste radiatii.

„Chiar daca rezultatele noastre surprinzatoare trebuie sa primeasca o confirmare independenta, temperatura putin mai redusa a Radiatiei Cosmice de Fond in aceasta regiune pare sa fi fost cauzata de o gaura gigantica, vida de materie, situata la sase pina la zece miliarde de ani-lumica de Terra”, a adaugat Rudnick.

Cele mai citite articole

CATEGORIE
Distribuie articolul: