Ce reprezinta persoana fizica autorizata si care sunt avantajele?

Ce reprezinta persoana fizica autorizata si care sunt avantajele?

Infiintare PFA reprezinta una dintre cele mai simple modalitati prin care o persoana care detine pregatire profesionala intr-un domeniu poate lucra pe cont propriu.

Costurile mici si numarul redus al declaratiilor fiscale fac din PFA o optiune atractiva prin comparatie cu o infiintare SRL (societate cu raspundere limitata).

Ca orice alta entitate fiscala, si PFA-ul are avantaje si dezavantaje. 

Printre avantaje merita mentionate:

-Persoana Fizica Autorizata are acces imediat la sumele rezultate din activitati comerciale prestate;

-Este o forma simplista de organizare. Atat infiintarea cat si radierea implica efectuarea unei proceduri simplificate;

-Titularul unui PFA poate detine simultan si statutul de asociat al unei persoane juridic;

-Persoana Fizica Autorizata (PFA) nu are personalitate juridica. Obiectul principal de activitate este reprezentat de un singur cod CAEN principal. Iar in secundar se pot trece alte maxim 4 coduri CAEN.

Pe lista dezavantajelor intra:

 – Impozitele – o microintreprindere cu o cifra de afaceri mica poate plati mai putin decat un PFA;

– PFA-urile platesc, pe langa impozitul pe venit (16%), contributii sociale (10,5% sau 26,3%, in functie de veniturile obtinute), si contributia pentru sanatate (5,5%) – acestea trebuie platite si in cazul in care nu ai realizat venituri si se calculeaza plecand de la salariul minim pe economie. De aici poate aparea stresul obligativitatii de a realiza venituri;

– Daca ANAF sau orice alt tert solicita daune PFA-ului, acesta din urma raspunde cu averea personala;

– Este obligatorie depunerea unor documente care sa ateste pregatirea profesionala (diplome, atestate etc.);

– Poti alege doar coduri CAEN in care iti inregistrezi PFA-ul – cu alte cuvinte, un PFA nu se potriveste oricarui domeniu;

– Exista inca o perceptie ca un partener de afaceri serios are o societate comerciala si nu un PFA.

Infiintarea PFA vine la pachet cu propriile provocari. Tine cont de industria in care activezi si gandeste-te daca un PFA se pliaza cel mai bine pe serviciile pe care le oferi! O astfel de entitate fiscala are o serie de dezavantaje, insa nu trebuie uitate beneficiile si satisfactiile de a fi propriul tau sef.

Pot desfasura activitati economice ca PFA persoanele fizice care:

-au implinit varsta de 18 ani, in cazul persoanelor fizice care solicita autorizarea pentru desfasurarea de activitati economice conform art. 4 lit. a) si b) si al reprezentantului intreprinderii;

-familiale, respectiv varsta de 16 ani, in cazul membrilor intreprinderii familiale;

nu au savarsit fapte sanctionate de legile financiare, vamale si cele care privesc disciplina financiar-fiscala, de natura celor care se inscriu in cazierul fiscal;

-au un sediu profesional declarat conform;

-declara pe propria raspundere ca indeplinesc conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si al protectiei muncii.

Durata acțiunii de infiintare PFA (Persoană Fizică Autorizată) poate fi cuprinsă între 3 și 5 zile lucrătoare. Aceast interval este valabil din momentul in care dosarul este pregătit pentru ONRC.

Numele PFA este dat, în general, de numele persoanei fizice care urmează să se autorizeze ca PFA.  În cazurile în care numele persoanelor sunt des intâlnite se utilizează în denumire inițialele părinților.

Vrei sa ai firma ta?

Your Consult te ajuta sa alegi forma de organizare potrivita pentru afacerea ta!

Pentru modificari ulterioare, pentru obtinerea de avize si autorizatii de functionare, ofera consultanta, intocmesc documentatia necesara si ofera asistenta in efectuarea demersurilor.

Pachetele de servicii pentru infiintare PFA sau SRL sau completarea ulterioara a acestora, sunt concepute sa raspunda unor bugete sau niveluri de exigenta diferite.

Sunt in masura sa raspunda solicitarilor multor categorii de clienti. Ofera servicii de consultanta juridica in vederea infiintarii de societati/firme, intocmirii de acte aditionale pentru modificari la societati infiintate anterior, obtinerea autorizatiilor necesare, solutionarea litigiilor de natura comerciala.

CATEGORIE
Distribuie articolul: