Ce facem in cazul unor accidente la locul de munca?

Ce facem in cazul unor accidente la locul de munca?

Accidentele la locul de munca, desi sunt un subiect delicat si este de preferat sa fie evitate, se pot petrece oricand. Fie ca vorbim despre accidente grave sau mai putin grave, toate trebuie tratate cu maxima seriozitate. 

Un accident la locul de munca are un impact puternic atat asupra angajatului cat si asupra angajatorului. Normele de securitate si sanatate in munca sunt special create pentru a preveni eficient si a gestiona optim situatiile in care apare un accident.

Accidentele de munca pot fi de mai multe feluri, si anume accident de munca care provoaca invaliditate temporara sau permanenta si care rezulta dintr-un incident produs in timpul programului de lucru, desfasurand sarcinile de serviciu obisnuite; accident de munca usor care poate provoca rani ce necesita ingrijiri medicale de baza, caz in care recuperarea se poate realiza in mai putin de trei zile; accident de munca periculos, iar aici includem situatii de genul exploziilor, incediilor sau emisiilor de gaze care rezulta in urma defectarii unor echipamente sau in urma unor erori umane si din care rezulta vatamari grave; boli profesionale care sunt de obicei rezultatul expunerii la anumite substante si noxe chimice, specifice locului de munca, sau in urma suprasolicitarii fizice in indeplinirea sarcinilor de serviciu.

Cele mai citite articole

Instruirea SSM este foarte importanta pentru a stii ce facem in caz de incendiu la locul de munca, cum gestionam situatii care pot provoca accidente sau cum ne desfasuram activitatea in cazul in care exista boli profesionale.

Angajatorii sunt obligati sa asigure instruirea necesara si sa completeze carnetele de Securitate si sanatate in munca. De cele mai multe ori angajatorul are in cadrul companiei un specialist in Securitate si sanatate in munca sau apeleaza la servicii SSM oferite de catre firme specializate. 

Chiar daca accidentele la locul de munca sunt niste evenimente care nu pot fi prevenite in totalitate, ele fiind, de fapt, imprevizibile, printr-o instruire eficienta a angajatilor si prin asigurarea unui mediu de lucru corespunzator, se pot gestiona eficient si aceste situatii neplacute. In plus, angajatorul trebuie sa sustina si sa ajute angajatul si dupa producerea acestor incidente.

Cele mai citite articole

CATEGORIE
Distribuie articolul: