Tu ai nevoie de detartraj? Iata cum iti poti da seama!
Tratamentul stomatologic care are ca scop principal curatarea dintilor si a gingiilor poarta numele de detartraj. In cazul bolii parodontale se recomanda ca procedura sa fie realizata la intervale de trei luni sau chiar si de o luna. Pentru restul oamenilor este suficient ca tratamentul sa fie facut de doua ori pe an.
Beneficiile procedurii sunt numeroase, pornind de la tratarea unor boli specifice gingiilor, la curatarea completa a dintilor. Interventia se poate realiza si cu scop preventiv, pentru a evita aparitia bolilor dentare si gingivale. Un alt lucru pe care detartrajul il va elimina este respiratia urat mirositoare, asa cei care se confrunta cu ea vor scapa de o grija.
La ce se pot astepta pacientii in timpul procedurii de detartraj si dupa?
In cazul persoanelor cu un nivel ridicat de sensibilitate, disconfortul va fi mai mare, dar acesta nu este un motiv pentru a amana tratamentul. Pentru a diminua durerea se va folosi o anestezie locala, care are totodata rolul de a controla hemoragia. Procedura se poate intinde pe mai multe vizite si fiecare dintre ele va trata o alta zona a gurii.
Ideal este ca pacientul sa viziteze cabinetul stomatologic si dupa finalizarea tratamentului sau, pentru ca medicul dentist sa vada daca totul este in regula. Principalele efecte cu care se va confrunta pacientul dupa detartraj sunt iritarea sau chiar sangerarea gingiilor, disconfortul dintilor la cald, rece si alimente dulci si durerile usoare.
Care sunt alimentele la care trebuie sa ai grija in perioada de dupa interventie?
Pentru a minimaliza durerea din perioada de vindecare este recomandat ca pacientii sa consume alimente moi. Durerea si inflamatia vor putea fi remediate prin administrarea de medicamente si prin realizarea unei igiene dentare corespunzatoare.
In cele din urma, scopul principal al detartrajului este de a curata dintii si gingiile, iar pacientii care aleg sa treaca prin acest tratament o fac fie pentru a elimina boala cu care se confrunta, fie pentru a o preveni. Costul procedurii variaza in functie de complexitatea cazului, asa ca pentru a afla niste informatii concrete, pacientilor le este recomandat sa se programeze la un consult.