Pompe dozare – cele mai utilizata in practica

Pompe dozare – cele mai utilizata in practica

In ceea ce priveste pompa dozare, este bine de retinut ca cele mai importante caracteristici ale acesteia, sunt debitul maxim de iesire, presiunea maxima de iesire, dimensiunea admisiei si iesirii pompei. Caracteristica specifica a unei pompe dozare, este faptul ca presiunea produsa nu se creeaza o data, ci treptat si are o dimensiune specifica, suficienta pentru a depasi contrapresiunea.

Debitul este de obicei determinat in doua moduri principale – experimental sau empiric. Exista mai multe tipuri de baza de pompe dozare. Acestea includ pompe dozare cu diafragma actionate mecanic, pompe dozare actionate hidraulic, pompe dozare cu piston si pompe peristaltice.

Pompele de dozare sunt adesea clasificate in functie de actuator. In acest caz, se face o distinctie intre pompele de dozare cu solenoid, pompele actionate cu motor si pompele cu aer comprimat.
Pompele electromagnetice au astazi o aplicatie relativ limitata, care se datoreaza in principal prezentei pulsatiilor in cap si debitului substantei masurate. Elementul principal in constructia lor este o bobina electrica. 

Pompe dozare – Tipuri

Pompele dozare cu motor, difera in functie de tipul de motor. La pompele cu motor asincron obisnuit, motorul functioneaza cu turatie constanta. Acesta se roteste si se opreste  la fiecare cursa individuala a pompei, respectiv, la fiecare aspiratie si refulare. La motopompele sincrone, motorul este reglat electronic la turatie constanta prin rotire si oprire la fiecare cursa individuala a pompei.

La constructia pompelor dozare digitale se folosesc doua tipuri de motoare: pas cu reglare electronica si motor DC fara colector cu reglare electronica. In gama de pompe dozare sunt incluse si pompe cu elice volumetrice, care sunt utilizate in principal pentru transportul lichidelor foarte vascoase, precum si a lichidelor care contin particule solide sau abrazive.

Potrivit studiilor, dozarea proportionala este cea mai utilizata in practica.

Principala cerinta pentru aceasta metoda de dozare, este ca pompa de dozare sa fie conectata la un debitmetru. Dozarea proportionala, desi este larg raspandita, nu este o metoda universala. De exemplu, nu este utilizat in sistemele de ajustare a pH-ului si sistemele de dezinfectie.

Pentru aceasta, este caracteristic ca efectul dozarii sa fie masurat cu un senzor adecvat – senzor de pH dupa dozarea acidului. In functie de valoarea masurata, un semnal corespunzator este trimis catre pompa. O astfel de metoda este cunoscuta ca dozare in bucla inchisa cu feedback. In aceste cazuri, debitul de apa este aproximativ constant. In consecinta, debitul pompei de dozare este proportional cu diferenta dintre concentratia chimica asteptata (setata) si cea reala (masurata).  

CATEGORIE
Distribuie articolul: