Sisteme moderne de ventilație cu panouri sandwich tip ALP

Sisteme moderne de ventilație cu panouri sandwich tip ALP

Sisteme moderne de ventilație cu panouri sandwich tip ALP

Montarea conductelor reprezintă o parte de bază a sistemelor de ventilație, aer condiționat, precum și de încălzire a aerului dintr-o incintă. 

Panouri ALP pentru izolații de calitate

Acest proces este esențial să îndeplinească toate cerințele reglementărilor actuale europene, deoarece calitatea aerului furnizat și/sau evacuat depinde în mare măsură de parametrii sistemului respectiv. 

Dacă este necesară izolarea conductelor de ventilație, trebuie menționat că instalațiile de conducte reprezintă un procent mare din costurile acestei investiții.

O soluție modernă, extrem de fiabilă pentru sistemele moderne de conducte, pot fi acum tuburi de ventilație izolate realizate în varianta unui sistem cu panouri sandwich tip ALP.

În concret, este vorba de niște canale (tronsoane) realizate din plăci speciale de PIR (poliizocianurat) acoperite pe ambele părți cu un strat de aluminiu.

Conductele de ventilație realizate din aceste panouri sandwich ALP pot fi folosite pentru a transporta aerul care se deplasează cu o viteză de până la 15 m/s și presiune internă max. de 3750 Pa. 

Există mai multe tipuri de astfel de materiale de construcție la distribuitorii din țara noastră.

Spre exemplu, de pe site-ul tcromania.com poți comanda plăci sandwich tip ALP pentru tubulatură ALP, din spumă rigidă de poliizocianurat (PIR), fără CFC sau HCFC, cu grosimea de 20 sau 30 mm, caşerat cu folie de aluminiu de 60, 80 sau 200 μm, lisă sau gofrată, standard, anticoroziv sau antibacteriană, tratate cu lacuri speciale anticorozive sau cu ioni de argint.

Avantajele tubulaturilor de ventilație din panouri ALP

  • izolare termică foarte bună (calculată printr-un coeficient de conductivitate termică);
  • etanșeitate ridicată la aer;
  • rezistență la difuzia vaporilor de apă;
  • izolație acustică ridicată;
  • rigiditate ridicată;
  • presiune ridicată;
  • greutate foarte mică a canalelor;
  • igiena ridicată a aerului transportat;
  • rezistența completă la coroziune.

Aceste canale de aer pot fi realizate pe șantiere unor obiective rezidențiale sau industriale, specialiștii adaptând instalațiile respective la modificările de proiectare și eventualele obstacole neprevăzute ce pot apare în practică.

Tehnologia de realizare a canalelor din panouri sandwich ALP constă în decuparea formelor cerute cu ajutorul unor cuțite speciale, lipirea acestora cu adeziv special pentru ALP și o etapă de finisare, constând în prelucrarea suprafețelor corect lipite, acoperirea cu silicon și benzi aluminiu, respectiv aplicarea profilelor de imbinare necesare. 

Tubulatura ALP sunt conectate între ele prin niște elemente speciale de legătură: diverse profile de îmbinare din aluminiu. Aceste canale pot fi conectate și cu orice dispozitive, echipamente și accesorii de ventilație specifice (grile, clapete antifoc ș.a.m.d.). Tubulatura rectangulară realizate din panouri sandwich tip ALP sunt cel mai frecvent întâlnite în practică.

Un sistem de tip ALP este ușor să fie asamblat, chiar și să se dezasambleze conductele la nevoie, fapt care poate facilita curățarea sau spălarea eficientă în interiorul canalelor de ventilație.

Sistemele de tubulaturi rectangulare preizolate de tip ALP sunt certificate ca fiind rezistente la foc (“B – s2, d0”), dar și rezistente la condițiile meteorologice. Totuși, se recomandă ca acele conducte de ventilație care conduc spre exteriorul unei clădiri să fie realizate din panouri sandwich ALP fabricate cu foi de aluminiu mai groase la exterior (200 μm). Se găsesc la TC Romania Crown Cool și astfel de produse.

Pentru detalii și comenzi intră pe site-ul tcromania.com.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

CATEGORIE
Distribuie articolul: