6 sfaturi pentru a preveni cele mai frecvente infectii din anotimpul cald

6 sfaturi pentru a preveni cele mai frecvente infectii din anotimpul cald

Vara vine cu vacante si concedii, relaxare si buna dispozitie, timp petrecut cu prietenii si mult optimism. Din pacate, tot vara aduce si insolatii, arsuri solare, intepaturi de insecte si alte asemenea neplaceri. In acest articol poti descoperi care sunt cele mai frecvente infectii din anotimpul cald si cum le poti preveni. 

Spala-te des pe maini 

Vara este anotimpul virozelor digestive, in special la copii, care petrec mult timp afara, pun  mainile murdare pe fata, mananca fara sa se fi spalat in prealabil si intra in contact cu un numar mare de alti copii. Evident, limitarea transmiterii unei gastroenterite virale in sanul familiei este extrem de dificila.

Daca nu vrei sa ai batai de cap cu manifestarile infectiei cu norovirus sau cu alte virusuri digestive, ai grija sa te speli cat mai des pe maini, atat tu cat si restul familiei, in special inainte de a manca. 

Atunci cand sunteti in oras si apa si sapunul nu sunt la indemana, foloseste servetele umede si geluri dezinfectante. 

Vaccinează copilul impotriva rotavirusului

Vaccinarea impotriva rotavirusului este, deocamdata, optionala in Romania, dar puternic incurajata de lumea medicala. Vaccinul se poate administra doar la bebelusii mici, in primele luni de viata, dar daca faci parte din categoria viitorilor parinti sau a proaspetilor parinti, discuta cu medicul despre aceasta posibilitate.

Mananca numai din locuri sigure 

Vara, mancarea se strica repede – nu e un secret pentru nimeni.  Avand in vedere ca inca auzim la televizor stiri despre zeci de kilograme de mancare degradata, confiscata de prin diverse unitati de alimentatie publica, se recomanda un plus de prudenta atunci cand alegi sa mananci in alta parte decat acasa. 

Foloseste repelente impotriva insectelor 

Pe piata romaneasca se gasesc repelente impotriva tantarilor, mustelor si capuselor, si iti recomandam sa le folosesti cu incredere. Dincolo de disconfortul pe care il determina aceste insecte, intepaturile lor se asociaza riscului de transmitere a unor boli de care mai bine te lipsesti: virusul Zika, virusul West Nile, borelioza sunt doar cateva dintre ele. 

Repelentele se pot folosi si la copii si la adulti, conform indicatiilor de pe ambalaj. Unele produse se aplica direct pe piele, altele sunt destinate tratarii hainelor. 

Chiar daca folosesti repelente, nu uita si de barierele fizice impotriva insectelor: monteaza plase la geamuri, mergi la padure doar cu pantaloni lungi, preferabil bagati in sosete, foloseste pe terasa lampi speciale impotriva tantarilor. 

Dezinfecteaza imediat orice rana

Riscul de intepaturi, zgarieturi, julituri este mai mare pe timp de vara, avand in vedere faptul ca ne imbracam mai subtire si suntem mai activi. Chiar daca nu reprezinta probleme grave de sanatate, toate aceste mici accidente care lezeaza integritatea pielii au potentialul de a se infecta, prin urmare este important sa le cureti si sa le dezinfectezi imediat. 

Cea mai bună soluție este reprezentată de spălarea rănii cu apă din abundență și cu săpun, urmată de aplicarea unui dezinfectant de tipul rivanolului sau al clorhexidinei. In cazul ranilor pe suprafata carora adera murdaria, apa oxigenata poate fi de ajutor.

Orice intepatura, orice corp strain si orice rana profunda, cu distructii tisulare importante, poate fi infectata cu bacteria Clostridium tetani, agentul etiologic al tetanosului. Tetanosul este o boală adeseori mortală, cu potențial de a lăsa sechele importante, așadar e indicat să te asiguri că ești cu vaccinul antitetanos la zi. 

Destinatii exotice? Intereseaza-te in legatura cu vaccinurile! 

Destinatiile exotice, extrem de atractive, vin la pachet cu riscul de a contacta diverse infectii… exotice. Multe dintre ele sunt prevenibile prin vaccinare, iar Ministerul Sanatatii si Organizatia Mondiala a Sanatatii au recomandari clare despre ce vaccinuri le sunt recomandate turistilor, in functie de destinatia aleasa. 

Daca planifici o asemenea escapada, intereseaza-te din timp ce vaccinuri iti sunt necesare. Nu uita ca de la administrarea vaccinului, pana la crearea imunitatii, trebuie sa treaca un anumit interval de timp pentru a fi protejat. 

Chiar daca, la reuniunile de familie de peste ani, chiar si cele mai ciudate intamplari devin motiv de distractie, este preferabil sa eviti stresul asociat potentialelor probleme de sanatate. Mai ales ca metodele de preventie sunt simple si la indemana oricui. 

CATEGORIE
Distribuie articolul: