Cele mai bune solutii de incalzire pentru locuinta ta
In momentul in care se construieste sau se renoveaza o locuinta, trebuie puse la punct o multime de detalii. De la alegerea pardoselii si a mobilei, pana la montarea sistemului de incalzire, niciun detaliu nu trebuie omis pentru a asigura confort celor care urmeaza sa locuiasca acolo.
Alegerea sistemului de incalzire este o etapa importanta in acest proces. In sezonul rece, temperatura din locuinta trebuie sa fie una adecvata. Cei care sunt in cautarea unui sistem de incalzire ideal se ghideaza dupa eficienta si dupa consum. Costurile de montare si de intretinere trebuie sa fie de asemenea luate in calcul.
Care sunt metodele de incalzire a unei locuinte in sezonul rece?
Exista o multime de metode prin care o locuinta poate fi incalzita, fiecare dintre acestea avand propriile avantaje si dezavantaje. Tocmai de aceea, o persoana trebuie sa aleaga in functie de suprafata locuintei si de necesarul de caldura, in functie de combustibilul utilizat si de costuri. Iarna se poate alege incalzirea locuintei prin urmatoarele metode:
- soba;
- semineu;
- centrale termice pe gaz, electrice, pe lemne sau peleti;
- incalzire in pardoseala;
- calorifer electric;
- aeroterma;
- pompa de caldura.
Acestea sunt principalele metode de incalzire a locuintei in sezonul rece. In ceea ce priveste combustibilul, unele sunt alimentate electric, iar altele folosesc combustibil solid sau gaz. Gazul este cel mai ieftin combustibil de pe piata la momentul actual, motiv pentru care foarte multe persoane aleg centralele termice pe gaz si renunta la sursele alimentate electric, care genereaza costuri destul de mari la factura de energie.
Care este cea mai accesibila metoda de incalzire din punct de vedere al costurilor?
In cazul locuintelor racordate la reteaua de gaze, cea mai accesibila si eficienta modalitate de incalzire a locuintei este montarea unei centrale pe gaz. Gazul este un combustibil foarte ieftin si acest tip de centrale au o putere termica mare, avand capacitatea de a incalzi si locuintele cu suprafete mai mari. Costurile mici de intretinere sunt de asemenea un alt avantaj in cazul alegerii unei centrale pe gaz.
In cazurile in care combustibilul solid poate fi procurat la preturi mici sau este asigurat din productia agricola proprie, o solutie de incalzire avantajoasa ar fi alegerea unei centrale pe lemne sau pe peleti. In cazul acestora insa, e nevoie de o camera tehnica, ceea ce ar putea reprezenta un dezavantaj pentru locuintele care nu dispun de un astfel de spatiu.
La polul opus, se afla incalzirea in pardoseala. Proprietarii de locuinte care se intereseaza cu privire la cat costa incalzirea in pardoseala sunt descurajati de costurile ridicate de montare si de reparatii necesare in cazul in care se produc defectiuni. Aceasta este una dintre cele mai moderne modalitati de incalzire a unei locuinte si asigura un confort termic ridicat, dar presupune un proces dificil de instalare. Incalzirea in pardoseala mai este preferata si de cei care vor sa economiseasca spatiu, tinand cont ca nu mai e nevoie de montarea de radiatoare.