Prevenția dentară. De ce este importantă și cum te ajută aceasta să eviți tratamentele stomatologice complexe

Prevenția dentară. De ce este importantă și cum te ajută aceasta să eviți tratamentele stomatologice complexe

Prevenția dentară este un concept fundamental în domeniul stomatologiei, care pune accentul pe promovarea și menținerea sănătății orale prin intervenții proactive și prin autoeducare. Este un proces continuu ce implică atât eforturile pacienților în îngrijirea orală zilnică, cât și participarea activă a medicului stomatolog în detectarea și tratarea precoce a problemelor dentare. Prevenția poate ajuta la evitarea suferințelor asociate cu tratamentele stomatologice, îmbunătățind astfel calitatea vieții.

Ce presupune prevenția dentară?

Prevenția dentară implică adoptarea unor obiceiuri și practici regulate care să mențină sănătatea bucală. Acestea includ periajul regulat al dinților, utilizarea zilnică a aței dentare, vizitele regulate la un medic stomatolog și adoptarea unei alimentații echilibrate. De asemenea, prevenția orală presupune evitarea activităților și a obiceiurilor nocive pentru dantură și pentru sănătatea gingiilor (precum fumatul, consumul de alcool sau mestecarea obiectelor dure) dar și utilizarea dispozitivelor de protecție în timpul desfășurării activităților sportive și a protecției dentare de noapte în cazul persoanelor care suferă de bruxism.

Care este rolul prevenției?

Numeroase studii clinice au evidențiat importanța adoptării unor măsuri de prevenție în menținerea sănătății bucale și în prevenirea afecțiunilor dentare. Menținerea dinților sănătoși și a gingiilor într-o stare optimă poate îmbunătăți starea generală de sănătate. Pe termen lung, prevenția reduce costurile asociate procedurilor stomatologice și suferința asociată acestor proceduri.

Cum te ajută prevenția să eviți tratamentele stomatologice complexe?

Implementarea unui program de prevenție dentară adecvat poate reduce semnificativ riscul de apariție a majorității afecțiunilor orale și poate, de asemenea, reduce costurile asociate cu menținerea sănătății bucale. De exemplu, este demonstrat faptul că riscul de pierdere a dinților și implicit de a necesita un implant dentar este ridicat în rândul persoanelor cu o igienă orală deficitară, dar și în rândul persoanelor care neglijează controalele stomatologice, chiar dacă au o igienă orală adecvată. În schimb, în cazul celor care își vizitează medicul stomatolog cu regularitate și mențin o bună igienă a cavității bucale, riscul este unul redus.

În mod specific, prevenția dentară te ajută să eviți tratamentele stomatologice complexe prin mai multe modalități:

  • poate împiedica formarea plăcii bacteriene și apariția cariilor dentare;
  • poate preveni inflamația gingiilor și dezvoltarea bolii parodontale, care pot duce la pierderea dinților și la necesitatea intervențiilor chirurgicale sau a tratamentelor complexe;
  • permite identificarea timpurie a afecțiunilor bucale și intervenția promptă înainte ca acestea să devină mai grave și mai complexe.
CATEGORIE
Distribuie articolul: