Ce este alimentatia artificiala a bebelusului?
Subiectul hranirii nou-nascutului provoaca intotdeauna conversatii si comentarii aprinse. In realitate, singura persoana care are dreptul sa decida cum sa hraneasca nou-nascutul este mama. Daca ea a decis in mod constient ca nu vrea sa-si alapteze bebelusul sau are o problema fizica ce nu-i permite, nimeni nu ar trebui sa o judece. Mama nu trebuie invinuita pentru deciziile sale, indiferent de natura acestora.
Se stie ca cel mai bun lapte pentru un nou-nascut este laptele matern, dar formula adaptata este cea mai buna alternativa sanatoasa la laptele matern.
Ce inseamna alimentatia artificiala?
Alimentatia artificiala consta in formule de lapte praf adaptate, cu care sunt hraniti majoritatea copiilor. Este utilizata atunci cand, dintr-un motiv sau altul, mama nu isi alapteaza bebelusul. De fapt, formula este adaptata nevoilor bebelusului. La crearea formulelor pentru bebelusi, se fac urmatoarele ajustari:
- formulele sunt fortificate cu aminoacizi si proteine din zer;
- laptele adaptat este imbogatit cu fier, mangan, cupru, iod, mangan si alte oligoelemente;
- laptele adaptat este imbogatit cu vitamine in cantitatea necesara, in functie de nevoile corpului bebelusului, deoarece valorile energetice corespund cu cele ale laptelui matern;
- se reduce cantitatea de proteine si saruri minerale din laptele animal;
- se adauga uleiuri vegetale, imbogatind astfel formula cu acizi grasi esentiali polinesaturati;
- se adauga substante bioactive precum oligozaharide, colina, biotina, taurina, probiotice, nucleotide si altele.
In general vorbind, procesul de adaptare al laptelui animal implica reducerea continutului de proteine din laptele animal, adaugarea de grasimi vegetale, lactoza si imbogatirea acestuia cu oligoelemente si vitamine. Exista o serie de cerinte pe care formulele adaptate trebuie sa le indeplineasca, cum ar fi:
- sa fie fara lactoza;
- fara agenti de ingrosare;
- fara arome;
- produse ecologice.
Tipuri de formule de lapte praf
Laptele adaptat este disponibil in trei forme: pulbere, lichid concentrat si lichid gata de consum. Cea mai comuna este formula sub forma de pulbere. Ceea ce toate formulele au in comun este ca sunt fabricate din lapte de vaca. Tipurile de formule depind in principal de varsta pentru care sunt destinate. Se disting 3 tipuri principale de formule:
- lapte pentru sugarii de pana la 6 luni;
- lapte de tranzitie, pentru sugarii intre 6 si 12 luni;
- lapte pentru copiii de peste 1 an.
Laptele adaptat pentru nou-nascutii cu varsta de pana la 6 luni contine cantitatea optima de proteine. In el, raportul cazeina-proteina este acelasi ca in laptele matern. Unele formule sunt imbogatite cu probiotice si micronutrienti suplimentari.
Formulele de tranzitie contin cantitati mai mari de proteine, carbohidrati, minerale si vitamine, care sunt adaptate nevoilor bebelusului in crestere.
Laptele pentru copiii de peste un an este imbogatit cu oligoelemente precum iod, cupru, fluor, magneziu, fier si altele. Este potrivit pentru copiii cu varsta de pana la trei ani. In aceasta categorie se pot adauga inca doua tipuri de formule: pentru copiii cu varsta intre 1 si 2 ani si pentru copiii intre 2 si 3 ani.
In concluzie, alimentatia artificiala nu poate egala alimentatia la san, insa este o alternativa sanatoasa care asigura o dezvoltare armonioasa a sugarului.