Încălzirea cu gaz a unei locuințe: avantaje și dezavantaje

Încălzirea cu gaz a unei locuințe: avantaje și dezavantaje

Încălzirea pe gaz era considerată ecologică și eficientă, precum și foarte convenabilă, deoarece nu necesita practic nicio întreținere majoră sau tarife costisitoare la combustibilul consumat. Cu toate acestea, comparativ cu alte sisteme de încălzire, instalarea și funcționarea ulterioară a acestor echipamente termice pot fi, în prezent, destul de scumpe. Verifică exact ce costuri generează încălzirea cu gaz și interesează-te ce ar trebui sa cunoști despre aceasta înainte de a decide să o utilizezi în casa ta, consultând un instalator foarte bun.

Mai mult decât atât, în momentul când alegi un proiect de casă, merită să fii atent la ce tip de încălzire a prevăzut inițial arhitectul imobilului respectiv. Cel mai adesea, acesta depinde de tehnologia de construcție a locuinței, deoarece eficiența sistemelor individuale este în mare măsură influențată de gradul de izolație a clădirii.

Încălzirea cu gaz: informații pe care este bine să le afli

Încălzirea cu gaz necesită instalarea unui echipament special și, mai ales, alimentarea cu gaz a clădirii. În acest context, există două soluții dintre care poți alege:

  • încălzirea pe bază de gaze naturale, caz în care ar trebui să se realizeze o conexiune de gaz la rețeaua de conducte și să se încheie un contract de furnizare a combustibilului cu o companie de gaze naturale;
  • încălzirea tip GPL, în cazul în care nu este posibilă conectarea la o rețea de gaz; gazul lichefiat trebuie însă depozitat pe proprietate în rezervoare speciale, ceea ce poate ridica de multe ori mari probleme pentru proprietar.

Gazul poate fi furnizat diferitelor modele de sisteme de încălzire, cea mai populară destinație fiind încălzirea apei. În acest caz, sursa de căldură propriu-zisă se referă la caloriferele umplute cu apă sau la instalațiile termice speciale încastrate în podea (mai rar, chiar în tavan sau pereți!). 

Un avantaj al încălzirii moderne pe gaz se referă la lipsa unei camere tehnice pentru centrala termică. Un echipament pe gaz de până la 30 kW poate fi instalat fără probleme în bucătărie, baie sau chiar într-un hol.

În plus, centrala pe gaz nu necesită o întreținere deosebită. Din moment ce a fost montată, ea trebuie doar să fie setată corect și să fie verificată măcar o dată pe an de către o persoană autorizată. Deci nu trebuie sa îți faci griji cu privire la adăugarea de combustibil sau curățarea echipamentului de încălzire, cum se întâmplă cu alte sisteme de acest gen. 

Încălzirea cu gaz este curată (nu generează funingine, cenușă) și ecologică, deoarece prin arderea gazului se reduce foarte mult cantitatea de dioxid de carbon și oxid de azot eliberate în atmosferă la arderea carbunelui (ca să dăm un singur exemplu de alt tip de combustibil).

Deși încălzirea pe gaz are multe avantaje, dezavantajul său major în această perioadă a iernii 2021-2022 este dat nu atât de costurile de instalare ale centralei termice (destul de ridicate și ele), ci mai ales de costurile de exploatare ulterioare.

Opțiuni pentru încălzirea cu gaz a unei case

Se poate încălzi o locuință în diferite moduri cu gaz. Cea mai populară este încălzirea cu o centrală pe gaz, unde căldura produsă este distribuită caloriferelor situate în camere.

De asemenea, se poate alege încălzirea prin pardoseala cu gaz, care, pentru a fi eficientă, trebuie să se bazeze pe un cazan cu condensare.

Există și încălzirea hibridă  adică o combinație de încălzire pe gaz cu o altă sursă de căldură, de exemplu un șemineu sau o pompă de căldură.

Potrivit sondajelor, încălzirea pe gaz este instalată în majoritatea caselor și apartamentelor noi din țara noastră. Aceasta este cea mai bună dovadă ca încălzirea cu gaz din casă este considerată în prezent cea mai bună soluție. 

Avantajele și dezavantajele încălzirii pe gaz

Principalele beneficii se referă la:

  • eficiența – mai ales atunci când se utilizează un cazan cu condensare;
  • nu necesită o întreținere costisitoare pe întreaga perioadă de funcționare;
  • nu este nevoie să construiești o cameră tehnică pentru cazan;
  • poți folosi o singură centrală pentru a încălzi întreaga locuință și a-ți produce apa caldă menajeră de care ai nevoie.

În ceea ce privește dezavantajele încălzirii cu gaz, se pot aminti două principale:

– costul destul de ridicat privind instalarea și achiziționarea unei centrale termice pe gaz;

– costul facturii lunare la consumul de gaz.

Înainte de a te decide în legătură cu instalarea unui astfel de sistem de încălzire, evaluează totuși profitabilitatea investiției (eficiența încălzirii într-o clădire cu izolație specifică). Analizează și soluția încălzirii prin pardoseală în rândul utilizatorilor care au optat pentru o astfel de soluție în locul încălzirii standard.

Nu uita nici de alegerea unui furnizor de gaze cu tarife mai prietenoase. În acest sens, intră pe www.cez.ro să vezi oferta pentru consumatorii casnici.

CATEGORIE
Distribuie articolul: