Ce analize trebuie să îți faci anual după 30 de ani
Știm cu toții că majoritatea analizelor trebuie repetate anual la orice vârste, însă după frumoasa vârstă de 30 de ani, apar mai multe responsabilități în acest domeniu. În principal, acum este momentul să afli la ce anume ești predispus, pentru a putea descoperi și preveni orice afecțiuni te pândesc fie genetic, fie din cauza stilului de viață curent. Hai să vedem ce ar trebui să treci pe lista de analize după ce sufli în tortul cu 30 de lumânări!
5 domenii medicale de neratat după 30 de ani
1. Analizele de sânge
Bineînțeles, acestea sunt cel mai simplu de făcut și sunt și cele mai uzuale. Profilul lipidic, glicemia și insulina sunt câțiva indicatori care îți pot arăta dacă metabolismul tău funcționează așa cum ar trebui. De obicei, aceste analize sunt combinate cu cele de urină și îți pot oferi un tablou destul de precis al sănătății tale. Uneori, în funcție de afecțiunile pe care le prezinți, este posibil ca anumiți doctori să îți ceară să repeți analizele de sânge.
2. Ginecologie/urologie
Atât femeile, cât și bărbații ar trebui să se adreseze unui medic ginecolog, respectiv urolog, pentru a depista eventuale afecțiuni din acest domeniu. Indiferent de istoricul sexual, există mulți factori care pot determina probleme ginecologice sau urologice, în special mai târziu în viață, așa că este bine să începi investigațiile cât mai devreme posibil.
3. Pneumologie
Deși este un domeniu pe care mulți oameni îl ignoră când încep să își facă analizele, adevărul este că sunt mulți factori de risc care îți pot afecta sănătatea plămânilor, în special dacă locuiești într-un oraș mare. Îți recomandăm să apelezi la Primaclinic.ro dacă ești în căutare de servicii medicale de pneumologie din Craiova, fiind o clinică cu multă experiență în tratarea pacienților.
4. Dermatologie
Incidența cazurilor de cancer de piele a crescut enorm în ultimii ani, în principiu din cauza schimbărilor climatice, dar și din cauza lipsei educației populației. Este recomandat să mergi la o examinare anuală la un dermatolog, mai ales dacă ai multe alunițe. În timpul verii, nu te expune la soare în mijlocul zilei și protejează-te cu ochelari de soare, pălării cu boruri largi și cremă cu factor de protecție solară ridicat.
5. Stomatologie
Deși în țara noastră puține servicii stomatologice sunt decontate de stat, ele sunt foarte importante pentru prevenție. Este recomandat să mergi la un control stomatologic cel puțin la 6 luni în general, iar la 3 luni dacă știi că suferi de anumite afecțiuni dentare sau urmezi anumite tratamente. În restul timpului, respectă recomandările de igienă orală și încearcă să eviți fumatul, băuturile acidulate sau alcoolice și dulciurile, deoarece acestea afectează cel mai mult sănătatea dinților.
Așadar, iată câteva idei de unde poți începe pentru a pune bazele sănătății tale din viitor, în special dacă până acum nu te-ai preocupat prea mult de acest subiect. Poate suna copleșitor, însă îți poți face programările mai rar pentru a te putea bucura de grija pentru sănătatea ta într-un mod relaxat și în confortul tău.