Iată 3 cauze posibile pentru care ai dureri de umăr 

Iată 3 cauze posibile pentru care ai dureri de umăr 

Durerile de umăr îți pot afecta activitățile zilnice. Indiferent de gradul de efort pe care trebuie să îl depui la muncă sau acasă, disconfortul resimțit în această zonă poate crea dificultăți în îndeplinirea anumitor sarcini.

Atunci când ai astfel de dureri de umăr în mod permanent sau recurent, trebuie să apelezi la sprijinul unui specialist. Este esențial să beneficiezi în timp util de un tratament personalizat, care să-ți redea starea de bine și să îți permită să te întorci la activitățile obișnuite. Citește acest articol pentru a descoperi 3 potențiale cauze ale durerii de umăr cu care te confrunți. 

Bursita

Bursele sunt saci mici, plini de lichid, care sunt poziționate în articulații pe tot corpul, inclusiv în umăr. Acestea au rolul de a amortiza frecarea dintre mușchi și os, fiind ca niște perne situate între oase și țesuturile moi. 

În cazul în care umărul este utilizat în mod excesiv, forțat sau dacă se execută mișcări repetitive, bursa dintre coafa rotatorie și acromion (o parte a omoplatului) se poate inflama, rezultând afecțiunea ce poartă numele de bursită subacromială. Aceasta reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze, fiind un răspuns comun la întrebarea de ce doare umarul.

Durerea și inflamația cauzate de bursita subacromială pot face dificile multe activități foarte simple, cum ar fi pieptănarea părului sau îmbrăcarea.

Tendinita

Anatomia umarului este complexă și include o serie de structuri esențiale pentru funcționarea sa optimă. Această articulație, cea mai mobilă din corp, este formată din oase, mușchi, tendoane, ligamente și cartilaj.

Un tendon este un cordon care leagă mușchiul de os. Tendinita se manifestă prin inflamația tendonului, care poate fi de natură acută sau cronică.

Tendinita acută este rezultatul activităților ce implică utilizarea mâinilor în mișcări repetitive deasupra capului (de exemplu aruncarea mingii), în timp ce tendinita cronică apare pe fondul uzurii repetitive a umărului, de obicei la vârste mai înaintate sau din cauza unor boli degenerative. 

Artrita

Durerea de umăr poate să fie și din cauza artritei. Cel mai frecvent tip de artrită la nivelul umărului este osteoartrita, cunoscută și sub denumirea de artrită de uzură. Simptomele comune ale acestei afecțiuni includ durerea și rigiditatea în zonă. Osteoartrita este o boală progresivă care se dezvoltă lent, iar durerea se poate intensifica odată cu trecerea timpului. 

Osteoartrita poate să apară din cauza leziunilor sportive, a accidentelor de muncă sau din cauza uzurii cronice. Alte cauze ale artritei pot fi: ruptura de coafă rotatorie, infecție sau inflamarea mucoasei articulațiilor. 

Majoritatea pacienților cu artrită evită mișcarea umerilor din cauza durerii pe care o resimt. Din această cauză, țesutul poate să devină mai rigid, ducând la restricții de mișcare, iar simptomele se agravează din această cauză. 

Durerile în zona umărului pot să fie cauzate de luxații, fracturi, sindromul de impingement subacromial, dislocare, ruptură de coafă rotatorie. Unele afecțiuni se dezvoltă treptat, în timp ce alte cauze, precum leziunile traumatice, sunt imposibil de anticipat. Indiferent de motivul apariției durerii de umăr, este esențial să ceri ajutorul unui medic specialist.

CATEGORIE
Distribuie articolul: