Relatiile si utilizarea retelelor sociale
In fiecare zi, milioane de oameni se conecteaza la internet pentru a interactiona cu ceilalti. Unii cauta doar sa petreaca ceva timp discutand sau pentru nevoia de companie. Altii se aventureaza online cu speranta de a intalni persoane compatibile cu care sa-si impartaseasca hobby-urile, sa flirteze sau chiar sa-si gaseasca un partener.
Sunt oameni din lumea reala care, privind pe ecranele telefoanelor lor, acceseaza o lume virtuala in care fata celorlalti este neclara si in care pot ajunge sa creada ca stiu sau simt ceva pentru cineva. Daca aceasta credinta se materializeaza intr-o intalnire fata in fata depinde doar de acordul lor. Dar ca amandoi sa intalneasca persoana pe care credeau ca o cunosc, desi nu este imposibil, poate fi mai dificil. Pentru ca la fel cum Internetul promoveaza dezinhibarea si intimitatea, el da nastere si idealizarii si poate favoriza atat entuziasmul, cat si dezamagirea.
Dating online online: bun si rau
In societatea de astazi nu este intotdeauna usor sa cunosti oameni. Ne miscam adesea in cercuri stranse in care cineva nou intra rar si, in baruri sau cluburi, nu toata lumea se simte confortabil sa se apropie de un strain. Site-uri precum 123matrimoniale.ro va permite sa contactati diferite persoane cu care ar fi dificil sa coincideti sau sa incepeti o conversatie in viata de zi cu zi. Pe un site de intalniri sau chat poti vorbi cu un inginer pasionat de jocurile de rol de indata ce vorbesti cu o femeie pensionara care picteaza, un student masinist sau un filolog surfer.
S-ar putea intalni cu ei pe strada sau intr-un bar, dar daca sunt online este pentru a comunica si asta deschide calea. Optiunea de conectare la Internet pentru a intalni oameni a fost adesea vazuta ca o ultima solutie pentru cei care nu pot stabili relatii solide in viata de zi cu zi, in special in randul celor care nu sunt nativi digitali. Cu toate acestea, acest lucru se intampla mai rar. Tinerii cresc deja stiind ca intalnirea cu oameni printr-o retea digitala este o optiune si, in orice caz, tot mai multi oameni din jurul nostru s-au intalnit cu prieteni sau au cochetat sau si-au gasit un partener in retea, sau cunosc direct sau indirect pe cineva. pe care a facut-o.
Poate ca una dintre probleme este ca de multi ani cei care s-au conectat cu intentia de a-si gasi prieteni sau un partener, prin simplul fapt de a face acest lucru, au fost judecati pentru ca au acceptat sau sugerat o nevoie sau aspiratie – aceea de a cauta noi relatii – ca a fost perceputa ca o slabiciune. Ecranul este vazut, in multe cazuri, ca o protectie , iar faptul ca unele portaluri au fost platite nu a contribuit la ruperea stigmatizarii. Dar adevarul este ca, desi prin forta de utilizare, internetul a devenit un mijloc de relationare si intalnire cu oameni ca oricare altul, cu avantajele si dezavantajele sale , precum un bar pe timp de noapte sau sala de sport, saptamana de curs de weekend sau biroul. a noului loc de munca.
Oamenii pe care ii intalnim online sunt autentici?
Marea diferenta este ca prin ecranul computerului nu vedem de obicei persoana cu care interactionam. De multe ori singura referinta pe care o avem despre aceasta este realitatea care incetul cu incetul se tese cu cuvintele si fotografiile noastre. Este adevarat ca posibilitatea de a discuta ne apropie putin, dar inca lipseste un contact real.
In unele privinte este inca ca pe vremuri cand oamenii se intalneau prin scrisoare, dar cu posibilitatea de a interactiona cu mult mai multi oameni si cu o totala imediatenta. Si aceste variante transforma foarte mult unele reguli ale jocului. Pe Internet, o persoana poate fi cine crede ca este sau cum vrea sa creada ceilalti ca este. In viata de zi cu zi cu totii ne putem pune o masca intr-o masura mai mare sau mai mica, sa incercam sa dam o imagine diferita despre cine suntem, dar sunt multe detalii care ne dezvaluie: o privire care se intoarce, o balbaiala, o tonul vocii care nu se potriveste cu ceea ce se spune…
Corpul emite semnale pe care ceilalti le pot capta si mai usor daca suntem fata in fata. In jurul nostru, o intreaga retea sociala de carne si oase confirma si ea ca suntem cine spunem ca suntem. Anonimul, invizibilitatea si lipsa referintelor fac mult mai usor pe internet sa imbraci masti si sa-ti falsifici identitatea : desi exista din ce in ce mai multe informatii despre noi toti pe internet si totul este mai interconectat, nu este intotdeauna un lucru usor. modalitate de a verifica daca ceea ce spune celalalt este adevarat. O persoana se apropie de alta ca la un bal costumat: fara sa stie daca este cine spune ca este, stiind doar ceea ce pare sa fie. Daca postati o fotografie sau o trimiteti prin e-mail, este posibil sa fie photoshopata sau falsa. Nici macar nu puteti fi sigur ca toti cei cu care incercati sa contactati sau sa discutati sunt utilizatori ca noi. Pana la urma, in spatele portalurilor exista intotdeauna o afacere, iar unele includ profile false pentru a atrage clienti sau angaja „animatori”, a caror sarcina este sa incurajeze conversatia.