Din ce se face ciocolata albă. Diferențe dintre ciocolata neagră și cea albă

Din ce se face ciocolata albă. Diferențe dintre ciocolata neagră și cea albă

Din ce se face ciocolata albă. Diferențe dintre ciocolata neagră și cea albă

Ciocolata albă este o variantă delicioasă și rafinată a ciocolatei, dar se diferențiază semnificativ de ciocolata neagră sau de cea cu lapte, nu doar prin gust, ci și prin compoziție. Această formă de ciocolată are un loc special în inimile iubitorilor de dulciuri, dar puțini știu cu adevărat din ce este făcută și ce o face atât de unică. 

În acest articol, vom explora în profunzime compoziția și procesul de fabricație al ciocolatei albe, precum și diferențele esențiale între ciocolata albă și celelalte tipuri de ciocolată

Despre ciocolată

Despre ciocolată

Sursa foto

Ciocolata este una dintre cele mai iubite dulciuri din lume, apreciată pentru gustul său delicios și textura sa cremoasă. Această delicatesă a evoluat de-a lungul secolelor, de la ciocolata amară folosită în băuturi de către civilizațiile precolumbiene la variantele moderne, cum ar fi ciocolata cu lapte sau ciocolata albă. Iată câteva aspecte esențiale despre ciocolată:

 1. Originea: Cacao, ingredientul principal din ciocolată, provine din boabele de cacao, care sunt semințele fructelor copacului de cacao. Aceste fructe au fost cultivate pentru prima dată de către civilizațiile mesoamericane, cum ar fi aztecii și mayașii, care le foloseau pentru a face băuturi amare.
 2. Procesul de fabricație: Pentru a produce ciocolată, boabele de cacao sunt fermentate, uscate, prăjite și apoi măcinate într-o pastă denumită „ciocolată de cacao”. Această pastă poate fi ulterior prelucrată în diverse moduri pentru a produce ciocolată solidă sau lichidă.
 3. Tipuri de ciocolată: Există mai multe tipuri de ciocolată, cele mai cunoscute fiind:
  • Ciocolată neagră: Conține cea mai mare cantitate de cacao și are un gust amărui și intens.
  • Ciocolată cu lapte: Conține lapte praf sau lichid și este mai dulce și mai cremoasă decât ciocolata neagră.
  • Ciocolată albă: Nu conține masă de cacao, ci doar unt de cacao, zahăr și lapte, având o culoare albă și un gust dulce.
 4. Beneficii pentru sănătate: Ciocolata de calitate superioară, în special cea neagră, este asociată cu anumite beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea funcției cognitive, reducerea tensiunii arteriale și îmbunătățirea stării de spirit, datorită conținutului de antioxidanți și substanțe chimice precum teobromina.
 5. Consumul de ciocolată: Consumul de ciocolată este o plăcere pentru mulți oameni, dar trebuie să fie moderat. Cantitatea și tipul de ciocolată consumate pot influența aportul caloric și efectele asupra sănătății.

Ciocolata cu lapte

Ciocolata cu lapte este un desert delicios și popular, recunoscută pentru gustul dulce și cremos. Principalul ingredient al ciocolatei cu lapte este ciocolata de cacao, care este obținută din boabe de cacao fermentate, uscate și prăjite. Cacaoa măcinată este apoi combinată cu alte ingrediente, cum ar fi untul de cacao, laptele și zahărul. 

Laptele conferă ciocolatei cu lapte cremozitate și un gust dulce. Uneori, se adaugă și lapte praf pentru a spori conținutul de lapte și pentru a obține o textură mai fină. Ciocolata cu lapte poate conține și arome adăugate, cum ar fi vanilia, pentru a-i conferi un gust mai bogat și echilibrat.

Ciocolata neagră

Ciocolata neagră, cunoscută și sub denumirea de ciocolată amară, este apreciată pentru gustul său intens și caracteristic. Principalul ingredient al ciocolatei negre este masa de cacao, care provine din boabe de cacao fermentate și prăjite. Masa de cacao este combinată cu untul de cacao și, de obicei, cu un nivel mai mic de zahăr decât ciocolata cu lapte. 

Cantitatea redusă de zahăr permite aromelor naturale ale cacaoanei să iasă în evidență, oferind o experiență gustativă amară și bogată. Ciocolata neagră poate avea diverse concentrații de cacao, începând de la 50% și ajungând până la 90% sau chiar mai mult, în funcție de preferințele consumatorului. Cu cât procentul de cacao este mai mare, cu atât ciocolata este mai intensă și mai puțin dulce.

Ciocolata albă: 

Cele mai citite articole

Ciocolata albă este un tip de ciocolată mai puțin comun, recunoscută pentru culoarea sa albă și gustul său dulce și cremos. Deși este numită „ciocolată,” ciocolata albă nu conține masa de cacao, care conferă ciocolatei neagre și celei cu lapte culoarea și gustul caracteristice. În schimb, ingredientul principal din ciocolata albă este untul de cacao, care este extras din boabele de cacao. 

Pentru a obține gustul dulce, se adaugă zahăr și, în cele mai multe cazuri, lapte praf sau lichid. Arome precum vanilia pot fi, de asemenea, incluse pentru a îmbunătăți profilul gustativ al ciocolatei albe. Cu toate că nu conține cacao, ciocolata albă este apreciată pentru textura sa fină și versatilitate în deserturi și produse de patiserie.

Diferențe dintre ciocolata neagră și cea albă 

Diferențe dintre ciocolata neagră și cea albă 

Sursa foto

Este adevărat că există diferențe semnificative între ciocolata neagră și cea albă, iar cele menționate sunt corecte. Cu toate acestea, iată o prezentare mai detaliată a principalelor diferențe dintre cele două tipuri de ciocolată:

 1. Conținutul de cacao:
  • Ciocolata neagră conține masă de cacao obținută din boabe de cacao fermentate și prăjite. Acest ingredient conferă ciocolatei neagre gustul amar și intens caracteristic.
  • Ciocolata albă nu conține masă de cacao, ci se bazează pe untul de cacao. Prin urmare, nu are gustul amar al ciocolatei negre și nu are culoarea maro a acesteia.
 2. Conținutul de zahăr:
  • Ciocolata neagră conține, de obicei, mai puțin zahăr decât ciocolata cu lapte sau cea albă. Acest lucru face ca ciocolata neagră să aibă un gust mai intens și mai puțin dulce.
  • Ciocolata albă conține o cantitate semnificativă de zahăr, ceea ce îi conferă gustul dulce și cremos. Este adesea considerată cea mai dulce dintre cele trei tipuri de ciocolată.
 3. Culoare și aspect:
  • Ciocolata neagră are o culoare întunecată și o textură mată. Este cunoscută pentru aspectul său opac și pentru strălucirea ușoară când este ruptă sau topită.
  • Ciocolata albă are culoarea albă sau crem deschis și o textură netedă. Este mai puțin densă decât ciocolata neagră sau cea cu lapte și nu are aspectul lucios specific.
 4. Arome și arome adăugate:
  • Ciocolata neagră se remarcă prin aromele complexe ale cacaoanei, care pot varia în funcție de procentul de cacao. Arome adăugate, precum vanilia sau condimentele, pot completa profilul gustativ.
  • Ciocolata albă este mai receptivă la aromele adăugate, precum vanilia, scorțișoara sau fructele uscate. Acest lucru îi conferă o versatilitate în crearea diferitelor sortimente de ciocolată.
 5. Utilizări culinare:
  • Ciocolata neagră este adesea preferată în deserturi și dulciuri care necesită o notă de amărui și o textură mai densă, cum ar fi prăjituri și bomboane.
  • Ciocolata albă este folosită în deserturi mai dulci, cum ar fi glazurile, tărâțele și diverse produse de patiserie. Este, de asemenea, utilizată în unele sortimente de ciocolată cu nuci sau fructe uscate.

Cum să alegi ciocolata albă de calitate

Cum să alegi ciocolata albă de calitate

Sursa foto

Pentru a alege ciocolată albă de calitate, trebuie să fii atent la câțiva factori cheie care influențează gustul, textura și calitatea acesteia. Iată câteva sfaturi pentru a face o alegere bună:

 • Conținutul de unt de cacao: Verifică conținutul de unt de cacao din ingredientele listate pe ambalaj. Ciocolata albă de calitate ar trebui să conțină un procent semnificativ de unt de cacao (cel puțin 20%). Acest ingredient este esențial pentru gustul și textura ciocolatei albe.
 • Absența grăsimilor vegetale: Evită produsele care conțin grăsimi vegetale în loc de unt de cacao. Grăsimile vegetale pot reduce calitatea ciocolatei albe și pot afecta gustul și textura acesteia.
 • Listarea ingredientelor: Verifică lista de ingrediente și asigură-te că nu există aditivi sau conservanți inadecvați. Ciocolata albă de calitate ar trebui să conțină doar câteva ingrediente de bază, cum ar fi untul de cacao, zahărul, laptele și vanilia.
 • Originea ingredientelor: Dacă poți, alege ciocolată albă care specifică originea ingredientelor. Unele mărci premium menționează locul de proveniență al cacaoanei și calitatea laptelui folosit.
 • Arome naturale: Caută produse care utilizează arome naturale, cum ar fi vanilia naturală, pentru a adăuga gustul caracteristic al ciocolatei albe.
 • Aspectul vizual: Ciocolata albă de calitate ar trebui să aibă o culoare albă sau crem deschisă uniformă și o strălucire ușoară. Evită ciocolata care prezintă pete sau discolorări.
 • Producători de încredere: Optează pentru ciocolată albă produsă de mărci de încredere și cu reputație solidă în producția de ciocolată. Mărcile consacrate tind să ofere produse de calitate superioară.
 • Expirare și depozitare: Verifică data de expirare de pe ambalaj și asigură-te că alegi un produs proaspăt. Depozitează ciocolata albă într-un loc răcoros și uscat pentru a menține calitatea acesteia.
 • Caută recenzii: Consultă recenziile altor consumatori sau surse de încredere pentru a afla mai multe despre experiențele lor cu anumite mărci sau sortimente de ciocolată albă.
 • Preferințele personale: În cele din urmă, alegerea depinde și de preferințele tale personale. Gustul ciocolatei albe poate varia în funcție de producător și sortiment, așa că poți încerca mai multe opțiuni pentru a găsi cea care îți place cel mai mult.

De ce nu e ciocolata albă considerată ciocolată

Ciocolata albă nu este considerată ciocolată în sensul tradițional, din cauza conținutului său diferit de ingrediente și a procesului de fabricație. Iată câteva motive principale pentru care ciocolata albă este văzută ca o variantă distinctă și diferită de ciocolata neagră sau cu lapte:

 • Lipsește cacao: Ciocolata albă nu conține cacao solidă sau pudră de cacao, care este ingredientul principal în ciocolata neagră și cu lapte. În schimb, principalul ingredient al ciocolatei albe este untul de cacao, care provine din boabele de cacao, dar nu conține solid cacao sau pudră de cacao.
 • Gust diferit: Datorită absenței cacaoi solide, ciocolata albă are un gust complet diferit față de ciocolata neagră sau cu lapte. Este mai dulce și are arome de vanilie și lapte, în timp ce ciocolata neagră este cunoscută pentru gustul său bogat și intens de cacao.
 • Proces de fabricație: Ciocolata albă este produsă prin separarea untului de cacao de componenta solidă și pudra de cacao. Această separare elimină componente precum teobromina și anandamida, care sunt prezente în ciocolata neagră și au efecte asupra corpului și stării de spirit. Prin urmare, procesul de fabricație și compoziția ciocolatei albe sunt diferite.
 • Utilizări culinare: Ciocolata albă este adesea preferată în deserturi, produse de patiserie și confecții datorită gustului său dulce și aromei de vanilie. În același timp, ciocolata neagră este mai frecvent folosită în ciocolata pentru mâncat, în tablete sau pentru gătit, datorită gustului său distinct de cacao.

Deși ciocolata albă este considerată de multe ori ca fiind mai puțin autentică sau „ciocolată” în comparație cu ciocolata neagră sau cu lapte, aceasta are propriul său loc în lumea ciocolatei și este apreciată pentru aromele sale unice și versatilitatea în bucătărie.

Cele mai citite articole

CATEGORIE
Distribuie articolul: