Cum să alegeți o friteuză profesională?

Cum să alegeți o friteuză profesională?

Orice bucătărie de restaurant are aproape sigur una sau mai multe friteuze profesionale. Ele  sunt echipamente termice profesionale perfecte pentru prăjirea alimentelor diverse. Un astfel de utilaj gastronomic este ușor de utilizat, ieftin și, prin urmare, se amortizează în termen de maxim două până la trei luni. Cartofii prăjiți, gogoșile, aripioarele sau pulpele de pui crocante, creveții, sunt feluri de mâncare prăjite, des solicitate în rândul clienților iubitori de catering.

Principalul avantaj al utilizării unei friteuze profesionale este fără îndoială temperatura stabilă a uleiului (încălzirea în friteuzele electrice se face până la temperatura de prăjire, niciun grad mai sus). Nu același lucru se poate spune despre metoda tradițională de prăjire într-o tigaie convențională.

Termostatul friteuzei, în schimb, menține setat corect nivelul de căldură, drept urmare, grăsimea din echipamentul de frigere nu se supraîncălzește, iar agenții cancerigeni nu sunt eliberați în alimentele ce se gătesc.

Consumatorii se pot bucura așadar de alimente preparate în viteză mare nu doar gustoase, dar și foarte sănătoase. În timpul funcționării friteuzelor, uleiul nu fierbe, iar la sfârșitul unui ciclu de gătire, grăsimea este filtrată foarte bine, deci este aptă a fi folosită de mai multe ori.

Designul unei friteuze profesionale nu este prea diferit de cel al modelelor de uz casnic (dacă nu sunt încastrate în blatul de lucru). Principalele diferențe constau mai degrabă în volumul cuvei de prăjire și în timpul îndelungat de funcționare al echipamentului respectiv. Dispozitivele profesionale sunt utilizate în bucătăriile fast food sau cantinele mari, uneori fără oprire în timpul schimbului de lucru, ziua sau chiar noaptea (dacă vorbim de unități deschise non stop).

Principiul de funcționare al friteuzelor este unul relativ simplu: acela de a prăji semifabricatele și produsele brute în ulei încins, care sfârâie. La sfârșitul gătitului, alimentele din coșul ce a stat scufundat în ulei este ridicat manual sau automat și se scot produsele gata de a fi consumate.

Există friteuze profesionale cu două cuve care fac posibilă utilizarea bolurilor de lucru împreună sau separat. De exemplu, se pot prăji cartofii prăjiți și aripioare de pui în același timp. Sau se pot folosi concomitent ambele cuve pentru același tip de preparat, dacă este nevoie de pregătirea unui număr mare de produse în zilele de sărbătoare și weekend, la petreceri pentru copii, petreceri corporative, mese de nuntă, botez etc.

Cele mai citite articole

Domeniul de aplicare al friteuzelor profesionale nu este așadar doar mâncarea de tip fast food.

Productivitatea și dimensiunile compacte asigură utilizarea eficientă a echipamentelor ca unități separate (în cazul în care se ivește necesitatea) sau ca parte proceselor alimentare cu pași bine definiți care trebuie respectați cu strictețe în cadrul bucătăriilor din marile unități de catering.

De exemplu, un model de friteuză profesională cu un volum util al cuvei de 8 litri poate să facă fără probleme până la 10 kilograme de cartofi prăjiți într-o oră. Această performanță este de-a dreptul imposibilă dacă s-ar încerca acest lucru folosind o tigaie clasică. Plus că și calitatea cartofilor prăjiți (culoare, gust) este una ireproșabilă.

Capacitatea friteuzei profesionale depinde, după cum este și normal, de modelul echipamentului ales.

Pentru punctele de vânzare fast food stradale, pentru cafenele, o friteuză profesională cu o cuvă de 4-6 litri este absolut perfectă. Pentru unitățile tradiționale specializate în fast-food și pentru restaurante de dimensiuni normale, sunt potrivite modelele de friteuze cu un volum al bolurilor de prăjire de 10 litri sau chiar mai mult.

Compania TC Romania Crown Cool vinde friteuze profesionale de cea mai bună calitate. Pentru conectarea dispozitivelor respective sunt necesare specificații minime. Contactează specialiștii firmei pentru informații complete despre tipurile și caracteristicile friteuzelor HoReCa pe care le poți comanda de la acest furnizor prestigios de echipamente HoReCa.

 

Cele mai citite articole

CATEGORIE
Distribuie articolul: