Cum pot părinții pozitivi să încurajeze dezvoltarea personală a copiilor?

Cum pot părinții pozitivi să încurajeze dezvoltarea personală a copiilor?

Cum te fac să te simți aceste cuvinte: afirmare, adăugare, incluziune? Ce zici de aceste cuvinte: negare, reținere, absență? Părinții pozitivi sunt o abordare a creșterii copiilor care se concentrează pe încurajare și sprijin pentru a preda un comportament adecvat, mai degrabă decât pentru mustrări sau pedepse ca răspuns la comportamentul neadecvat al unui copil. Îi găsești pe acești părinți în multe cărți de parenting  în care ți se explică pe larg cum e un părinte pozitiv.

Cum funcționează părinții pozitivi? Să presupunem că ești la magazinul alimentar și copilul tău aleargă pe culoar. Mai degrabă decât să strigi: „Nu fugi!” în schimb, ai spune: „mergi încet pe culoarele acestui magazin”.

Relații mai puternice între părinți și copii

Parentalitatea pozitivă construiește relații mai sănătoase între părinți și copii. Abordarea aceasta o găsești în cărți de parenting și vei descoperi că aceasta îi face pe părinți mai sensibili, mai receptivi și mai consistenți în interacțiunile lor cu copiii lor, iar pe copii îi face mai fericiți, mai optimiști și mai motivați intrinsec să aleagă comportamentele pe care părinții le preferă. 

Legăturile emoționale puternice cu părinții lor îi ajută pe copii să învețe cum să-și gestioneze sentimentele și comportamentele și să dezvolte încrederea în sine. Copiii sunt mai capabili să facă față provocărilor precum sărăcia, instabilitatea familiei, stresul părinților și depresia.

Respect reciproc

Un semn distinctiv al abordării parentale pozitive este crearea unei atmosfere de respect reciproc între copii și părinții lor. Părinții își ajută copiii să înțeleagă motivele pentru care sunt stabilite regulile, astfel încât copiii sunt mai predispuși să le respecte.

Cele mai citite articole

De exemplu, de ce nu poate copilul tău să fugă pe ușa din spate fără să-ți spună unde s-a dus? La urma urmei, în mintea copilului, îi lași să se joace tot timpul în curtea din spate. În cărțile de parenting vei găsi că o creștere pozitivă a părinților te încurajează să explici motivul pentru care regula spune: „Trebuie să ceri permisiunea înainte de a ieși afară, deoarece este treaba mea ca tu să fii în siguranță, iar acest lucru îl pot face doar dacă știu unde ești în orice moment”.

Înțelegând sentimentele și motivele, îi înveți pe copiii tăi să fie mai empatici și să înțeleagă mai bine lumea și pe ceilalți din jurul lor. 

Fii un exemplu pozitiv

Din multe cărți de parenting vei învăța că un copil învață un comportament urmărind ceea ce faci tu.

De exemplu, dacă răspunsul tău imediat la un copil este să-i dai o lovitură atunci când sparge o vază de sticlă pe care i-ai spus să nu o atingă, atunci propriul instinct al fiului sau fiicei tale ar putea fi acela de a bate un prieten la școală care îi ia o jucărie.

Vrei ca el să-și construiască relații de cooperare cu alții și să acționeze cu bunătate și considerație. Modul în care răspunzi la comportamentele dificile ale propriilor copii îi va învăța cum ar trebui să reacționeze și ei față de ceilalți.

 

Cele mai citite articole

CATEGORIE
Distribuie articolul: